Yüz Yağ Estetiği
Yağ enjeksiyonu bir yerden alınan yağ hücrelerinin iğne ile başka bir yere verilmesidir. Alınan yer genellikle karın bölgesidir. Verilen yağ hücreleri yeni yerlerinde yaşamaya devam ederler orada bir dolgu maddesi görevi görürler. Yağ enjeksiyonunun başarısı verilen hücrelerin yaşamaya devam etmesine bağlı. Eğer verilen hücreler ölürlerse birkaç hafta sonra bütün dolgu etkisi ortadan kalkar. Kısaca ölü yağlar erir.
Yüz Yağ Dolgusu Kimlere Uygulanır?
Yüze yağ dolgusu yaşlanma sürecinde 30 lu yaşlardan itibaren uygulanabilir. Yüz yaşlandıkça gözlemlenmeli ve hacmin kritik olarak azaldığı yerler süreç içerisinde takviye edilmelidir. Örneğin 30 yaşında başlayıp, 2-3 senede bir birer seans olacak şekilde, her seansta ihtiyacın yoğun olduğu bölgelere uygulama yapılabilir. Bu stratejiye yağ doku idame tedavisi diyebiliriz.
Eğer kişi hali hazırda yaşlanmanın ileri evrelerinde ise yüze yağ enjeksiyonu için gereken hacim yüksek olacaktır. Bu durumda genellikle yüz gençleştirme ameliyatlarının bir parçası olarak tek seansta tüm yüze yüksek hacimli yağ doku transferi uygulaması da yapılabilmektedir.
Bu işlem için uygun adaylar her şeyden önce sabırlı ve gerçekçi beklentilere sahip bireyler olmalıdır, zira işlem sonrası oluşan şişlik herkesin kaldırabileceği türde değildir.
Yüze Yağ Enjeksiyonu Nasıl Uygulanır?
Yüze yağ enjeksiyonu küçük idame seansları şeklinde veya büyük replasman seansları şeklinde uygulanabilir. Yüzün tek bir bölgesine sınırlı mini-seanslar poliklinik şartlarında lokal anestezi ile uygulanabilmektedir. Daha geniş alanlara ve daha büyük miktarlarda uygulama yapılacağı zaman ameliyathane şartlarında uygulama yapılmalı ve gerekirse genel anestezi kullanılmalıdır.
Yağ enjeksiyonunda yağlar vücudun yağ fazlası olan yerlerinden alınır. Göbek altı ve diz iç kısmı sık kullanılan ve yüz ile uyumlu alanlardır. Yağın alınacağı yer uyuşturulduktan sonra özel enjektör ve iğneler ile yağ alınır, santrifüj, filtreleme ve transfer gibi işlemlerden geçirilir. Daha sonra özel kanüller (keskin olmayan iğneler) ile doku içine uygulanır. Uygulamada kanül doku içinde hareket eder ve yağı dağıtır. Yağ doku içine adeta örülür. Kanülün doku içindeki hareketi yoğun bir ödem oluşumuna sebep olabilir. Bazen işlemin ödemi verilen yağ hacminin bile ötesinde bir şişliğe yol açabilir. İşlem iğne deliklerinden yapıldığı için dikişsizdir. Yağın alındığı yere küçük bir pansuman yapılır. Yüze antibiyotikli kremler sürülür ve işlem sonlandırılır.
Yüze Yağ Dolgusu Kalıcı mı?
Yüze yağ enjeksiyonu uygulamasının kalıcılığı kafa karışıklıklarına yol açmaktadır. Yüze yağ dolgusu hem kalıcıdır hem de değildir. Şöyle ki; uygulamanın her seansında transfer edilen yağın %10-40 kadarı yaşar, geri kalanı ölür. İşlem neticede bir hücre transferidir ve hücreler vücuttan alınırken, taşınırken, filtrelenirken, enjekte edilirken hasarlanabilir ve ölürler. Transfer işlemi sonucu sağ kalanların da bir bölümü yeni yuvalarında bağlanacak bir kılcal damar bulamaz ise ölecektir. Yani kabaca 10 birim yağ dokusundan 2 birimi hayatta kalır ve hayatta kalan bu 2 biri sizin diğer dokularınız gibi sizinle birlikte yaşayacak ve yaşlanacaktır.